De trainersloopbaan van Ronald Koeman

2 March 2009 21:11 by: Sjaak

In de zoektocht naar een opvolger voor Huub Stevens, hoeft PSV niet meer bij Ronald Koeman aan te kloppen. Koeman heeft de laatste jaren niet echt laten zien dat hij een toptrainer is. Hij kan bouwen op een goede carriere als voetballer, maar als trainer bouwt hij vooral op andermans successen. Hier een beschrijving van de trainersloopbaan van Ronald Koeman.

Trainersloopbaan start bij Vitesse

Ronald Koeman start zijn loopbaan als hoofdtrainer van Vitesse. Daarvoor had hij ervaring opgedaan als assistent van Van Gaal bij Barcelona. Als hoofdtrainer van Vitesse haalde hij achtereenvolgens een vierde en zesde plaats.

Ronald Koeman

Opvolger Co Adriaanse bij Ajax

In 2001 neemt Ronald Koeman het roer over van Co Adriaanse bij AFC Ajax. In zijn eerste seizoen als hoofdcoach wint hij de Eredivisie en de Nationale beker. Meteen daarna verslaat Ajax PSV in de Johan Cruijff schaal. Plus in dat seizoen haalde Ajax de kwart finale in de Champions League. In het seizoen 2002/2003 werd Ronald Koeman wederom kampioen met Ajax, maar desondanks ontstond er toch onenigheid binnen de club. Dat leidde er toe dat Technisch Directeur Louis van Gaal en Ronald Koeman niet meer door één deur konden. Louis van Gaal werd als gevolg hiervan ontslagen.
Maar niet alleen op de kantoorkamers van Ajax ontstond onrust, ook binnen de spelersgroep. Zowel spelers onderling, als spelers met Ronald Koeman. Vooral een geschil met Rafael van der Vaart werd opgeblazen in de media. Dit leidde in 2005 tot het ontslag van Ronald Koeman.

Op naar Benfica

Het ene seizoen in Portugal was een wisselend succes voor Koeman. In zijn eerste officiele wedstrijd als hoofdtrainer van Benfica won Koeman de Portugese Supercup. Maar verder liep het nationaal niet zo super. Koeman werd met Benfica derde in de Portugese Superliga. In de Champions League deed Koeman het echter wel super. Benfica schakelde Manchester United en Liverpool uit. In de kwartfinale was latere winnaar Barcelona te sterk voor het elftal van Koeman.

Koeman als opvolger van Hiddink

Koeman verloor bij PSV de strijd om de Johan Cruijff schaal, maar PSV stond tijdens de winterstop op de ranglijst wel op een grote voorsprong. Overwintering in de Champions League was na vier wedstrijden daarin zeker. Hoewel Koeman aangaf weinig problemen te zien voor de tweede helft van het seizoen, belandden de Eindhovenaren in een neerwaartse spiraal. PSV schakelde Arsenal nog uit in de Champions League, maar de kwartfinale tegen Liverpool bleek het eindstation. Op de laatste speeldag van de competitie ging PSV met het slechtste uitgangspunt van drie kanshebbers voor de titel. Door falen van AZ en een beter resultaat dan Ajax sleepte PSV met één goal verschil alsnog een eerder zeker lijkende titel binnen. Hierdoor verstomde de kritiek op Koeman en begon hij ook het seizoen 2007-2008 als trainer van PSV.

Mission Impossible: Valencia

De tijd bij Valencia was weinig succesvol. Onder zijn leiding werd de ploeg vierde in haar Champions League-poule en mocht daardoor na de winter niet verder in de UEFA Cup. Tot aan de winterstop behaalde Koeman in de competitie één overwinning en scoorde zijn ploeg in totaal in twee wedstrijden. Na wederom nederlaag, dit keer tegen Barcelona, verschenen de eerste witte zakdoekjes Ook maakte Koeman na enkele weken de controversiële beslissing clubiconen Cañizares, Albelda en Angulo definitief uit de selectie te verwijderen. Daarna benaderde hij Carlos Salcido van PSV zonder PSV hierover in te lichten en trok hij Hedwiges Maduro aan van Ajax. Vervolgens liet Koeman een muur bouwen rond het trainingscomplex van Valencia.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.